E-mail: info@hipnoza-boni.si | Telefon: 031 322 207

O hipnozi

Pogosta vprašanja

Hipnotično stanje lahko doseže večina ljudi, ki so pravilno motivirani in imajo do hipnoze pravilno stališče. Pravzaprav je hipnoza naravno porajajoči se fenomen, ki ga je v različnih dnevnih situacijah, kot so gledanje televizije, poslušanje glasbe in avtomatična vožnja avtomobila, doživel že skoraj vsakdo.

Vendar pa medicinska hipnoza ni primerna za ljudi s srčnimi obolenji, epilepsijo, hudo astmo in psihozo.

Otroci hitreje in lažje zapadejo v hipnozo kot mladostniki ali odrasli. Ker imajo veliko domišljijo in dobro predstavljivost, jo uporabljajo tudi v hipnotičnem stanju.

Avtohipnoza (oseba hipnotizira samo sebe) se uporablja za zmanjševanje treme, za odpravo slabih navad, za zmanjševanje stresa, za spremembo vedenja, vrednot in motivacije.

Ker ima neprestano jemanje zdravil pogosto tudi stranske učinke, posameznikom raje pomagamo s pomočjo medicinske hipnoze in jih naučimo veščin, kako uporabiti svoje sposobnosti za reševanje psihičnih in telesnih težav.

Kako globoko hipnotično stanje bomo dosegli je odvisno od več stvari. Najprej od usposobljenosti hipnotizerja, nadalje od naravne zmožnosti klienta, od njegove motiviranosti, od stopnje sodelovanja in medsebojnega zaupanja med klientom in terapevtom.

Kliente večkrat skrbi, da ne bodo dosegli dovolj globoke hipnoze, zato jih pred samo terapijo poučimo o poteku hipnoze. V večini primerov pa je ta bojazen odveč.

Nikakor. Dejstvo je, da lahko klient v hipnozi prekine to stanje, kadarkoli želi.

Medicinska hipnoza je neškodljiv postopek brez stranskih učinkov, če jo seveda izvaja primerno usposobljen hipnoterapevt.

Pogosto mišljenje je, da hipnotizirana oseba prizna globoke skrivnosti, v resnici pa se oseba v hipnozi zaveda, kaj govori in ne reče ničesar, česar ne želi. Torej v hipnozi ne stori ničesar, česar ne bi storila pri polni zavesti.

Klient tudi v hipnozi ohrani določeno stopnjo zavesti in nikoli povsem ne izgubi kontrole nad samim seboj.

Število terapij je v največji meri odvisno od narave klientovih težav, njegove motiviranosti in zaupanja v terapevta.