E-mail: info@hipnoza-boni.si | Telefon: 031 322 207

Članki

Ne čaram, zdravim!

12.06.2012, Jana

Hipnoterapevt prof. dr. Marjan Pajntar o medicinski hipnozi, ki je terapevtsko sredstvo izjemnih razsežnosti.

Leta 1962 je v Sloveniji rodila prva ženska brez bolečin, hipnotiziral jo je dr. Marjan Pajntar, profesor ginekologije in porodništva, ki je medicinsko hipnozo, obstajata še odrska in samohipnoza, pripeljal v Slovenijo. Od takrat je minilo že 50 let, a do hipnoze smo v Sloveniji še vedno zelo nezaupljivi, čeprav gre za medicinsko terapevtsko sredstvo izjemnih razsežnosti. V tujini jo uporabljajo v zobozdravstvu in namesto anestezije pri operacijah, v Sloveniji pa njen pionir, prof. Pajntar, z njo pomaga številnim ljudem z različnimi težavami, boleznimi in problemi, od depresije, glavobolov in migren do grizenja nohtov, jecljanja, kajenja, hujšanja in, kar je zelo pomembno, s hipnozo lahko ozdravi psihosomatske bolezni, kot so alergije, chronova bolezen, dermatitis in astma. Najhujši in najtrši izziv pa so mu narcisi in razvajenčki.Čeprav ste prvi porod pod hipnozo izvedli že leta 1962, se ljudje hipnoze še vedno malo bojimo. 

Ja, nekateri so do hipnoze zelo nezaupljivi in sam sem doživljal številna nasprotovanja. Še pred kratkim sem srečal kolega, profesorja, ki me je vprašal, kaj pa je s tistim mojim »čiribiribimom«. Marsikdo sploh ne verjame, kaj vse se da narediti s hipnozo. Seveda morate vedeti, da hipnoza ni alternativna metoda, ampak veda, in že 3000 let staro medicinsko terapevtsko sredstvo. V srednjem veku je bila prepovedana, saj jo je Katoliška cerkev povezovala s hudičem. V moderni dobi jo je leta 1955 kot terapevtsko sredstvo priznalo britansko zdravniško združenje, leta 1958 ameriško, medtem pa celo papež Pij XII. z besedami, da je hipnoza v rokah strokovnjaka dobro sredstvo za diagnosticiranje, zdravljenje in raziskovanje v dobro človeka. Prav sedaj se trudim, da bi jo kot tako priznali tudi v Sloveniji. 

Kako ste ugotovili, da lahko hipnotizirate druge?
Hipnotizira lahko tako rekoč vsakdo, imeti pa mora določeno znanje. Ne gre za nadnaravno moč, ki bi jo imeli samo nekateri. To je veljalo v preteklosti, recimo še pred prvo svetovno vojno, ko je hipnotizer Sengali hipnotiziral vso opero s carjem vred in zatrjeval, da vsi delajo, kar on hoče. Prav tega se ljudje bojijo pri hipnozi, da bi nekdo drug vplival na njihovo obnašanje. 

Kako to, da ste se kot zdravnik pravzaprav začeli ukvarjati z dejavnostjo, ki je veljala za napol čarovniško?
Že od nekdaj sem vedel, da sta psiha in telo povezana, da so bolezni psihosomatske in da psiha vpliva na telo, na njegove funkcije in bolečino. To je zdaj že veliko bolj poznano, a kljub vsemu še ne dovolj. Takrat, ko sem začenjal s hipnozo in iz nje delal doktorat, je bilo to pregrešno mišljenje. Veljala je samo materija in šele daleč za njo morda malo duha.
 
Kako bi bralkam, ki so že rodile in poznajo porodno bolečino, razložili, da se jo da odstraniti?
Zdaj je znano, da lahko senzorične podatke o bolečini, ki potujejo po hrbtenjači, zaustaviš oziroma prehitiš s pozitivnimi predstavami. Jaz sem vse porodnice v hipnozi pošiljal na morje, tam so se lepo počutile in dražljaj o tem lepem počutju je prišel do možganov hitreje kot bolečina. Z računalniško tomografijo se da natančno spremljati, kaj se dogaja v možganih, lahko se natančno vidi, kateri center v možganih je bolj vzdražen od drugega. Zato se hipnoza spet vse bolj uporablja, recimo namesto anestezije. Belgijci in Danci delajo številne kirurške operacije pod hipnozo, skoraj brez zdravil. Tako je veliko ceneje in manj škodljivo kot kemijske snovi.

Vendar verjetno kljub vsemu obstajajo meje, ko hipnoza ne more ustaviti bolečine.
Ja, so meje in tudi bolečine se ne da popolnoma odstraniti, zato govorimo o zmanjševanju. So področja, ko se da bolečino zelo zmanjšati, in druga, ko se tega ne da. Poleg poroda brez bolečin lahko to pomaga pri zobni medicini in zmanjševanju kroničnih bolečin, na primer pri artritisu in raku. V Nemčiji imajo veliko zobozdravstvenih ordinacij, kjer bolečino zmanjšujejo s hipnozo. Lahko se odstrani tudi le strah pred zobozdravnikom. Meni zobozdravnik vse dela brez injekcij, ker se sam hipnotiziram.
 
Vir: Jana

Galerija